Zgodovina

PRELET

  • 26. maj 1926 – odkritje
  • 15. maj 1927 – uradno odprtje jame
  • 1935 – prekopan umetni rov med Ledenico in Županovo jamo ter odprtje vhoda v jamo skozi Ledenico
  • 1936 – razsvetlitev z električno lučjo
  • 1937 – odkritje Matjaževe in Zadnje dvorane
  • 1946 – ponovno odprtje po vojni in preimenovanje v Taborsko jamo
  • 1995 – odkritje Igorjeve dvorane, ki ni dostopna za obiskovalce
  • 1996 – zopet preimenovanje v Županovo jamo

ODKRITELJ JOSIP PERME PRIPOVEDUJE

Josip Perme - Odkritelj Županove jame

Josip Perme - Odkritelj Županove jame

“Dne 26. maja 1926 sem se napotil s svojim 16-letnim sinom Josipom v takoimenovano Brezno pri Opolzkem kamnu, z namenom, da bi se mogoče potom kakega podzemeljskega rova dalo splezati v takoimenovano podzemeljsko jamo Ledenico. Naprosil sem tudi Ivana Ogrinca, krojaškega mojstra, in njegovega sina Antona – oba sta naju spremljala do omenjenega brezna. S seboj sem imel dve žepni svetilki in baterij in sveč, merilni trak, več svinčnikov, nekoliko papirja in tri škatlice vžigalic. Tako opremljeni smo korakali po gozdni tišini.”

(Odlomek iz knjige Županova jama, čudežni svet brez sonca)

VSE SE ZAČNE 26. MAJA 1926

Kraški svet v okolici Grosuplja je znan vsaj že iz Valvazorjevih časov, saj je jama Ledenica opisana v njegovi Slavi vojvodine Kranjske. Tudi domačini so vedeli zanjo.

Še posebej se je za take naravne pojave zanimal župan iz Ponove vasi Josip Perme. V sredo, 26. maja se je skupaj s svojim sinom Jožetom, krojaškim mojstrom Ivanom Ogrincem in njegovim sinom Francetom odpravil proti Breznu pri Opolzkem kamnu. Lestev so si sposodili pri cerkvi na Taboru, jo privezali k smreki in spustili 10 m globoko v podzemlje. V jami so videli kapnike. Napotili so se proti Ledenici, vendar niso našli prehoda. Ko so se že želeli vrniti, je županu spodrsnilo na lestvi, ob zamahu z roko pa je osvetlil nekaj rovu podobnega. Potem se je začelo plezanje in raziskovanje, ki jih je vodilo v nova in nova brezna in votline.

Župan je svoje odkritje prijavil Muzejskemu društvu in Društvu za raziskovanje jam v Ljubljani. Njihovi člani so jamo pregledali, premerili, poimenovali kapnike in dvorane ter jo vpisali v register kot Župana Permeta jamo, kasneje pa so ime okrajšali v Županovo jamo. Odkritje je bilo objavljeno v dnevnih časopisih in kmalu so začeli prihajati prvi turisti.

URADNA OTVORITEV JAME

Prvotni vhod skozi Brezno pri Opolzkem kamnu

Obiskovalci so bili presenečeni in polni hvale nad lepoto jame. Vendar vsi niso imeli razumevanja za naravne lepote, lomili in odnašali so kapnike iz jame, zato je bilo potrebno vhod zapreti. Za lažji dostop v jamo je župan napravil lesene stopnice, kapnike pa osvetlil s karbidnimi lučmi. 15. maja 1927 so pripravili slovesnost ob uradni otvoritvi, na kateri se je zbralo več tisoč ljudi, v jamo pa se jih je spustilo kakih tisoč.

POVEZAVA Z LEDENICO IN ODKRITJE NOVIH DVORAN

Župan si je ves čas prizadeval najti povezavo med Ledenico in Županovo jamo in to mu je tudi uspelo. Še več. Izkazalo se je, da se med njima nahaja še ena krasna dvorana, polna čudovitih kapnikov, ki so jo poimenovali Srebrna dvorana. Da bi obe jami povezali so morali odkopati 34 m dolg umetni rov. Deset let kasneje (1937) sledi odkritje Velike dvorane in Matjaževe dvorane, leta 1996 pa še Igorjeve dvorane, ki je zaenkrat zadnje odkritje jamskega sistema.